Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2006

"Τιμητές" της ελεύθερίας



Τώρα που το θυμήθηκα. Καυχιόμαστε για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης του δυτικού κόσμου και ταυτόχρονα κατηγορούμε άλλους λαούς και κουλτούρες που δεν έχουν την δυνατότητα να τα γευτούν, πως είναι σκοταδιστές και ζώα.

Βρε κακοφορεμένα κουστούμια, τι ελευθερία έκφρασης και κουραφέξαλα τσαμπουρνάμε όταν οι κάμερες μας κοιτούν πάνω απο τον πάγκο εργασίας και ‘μεις χαμογελάμε;

27 σχόλια:

dgalanis είπε...

χαμογελάτε? ... καλημέραααα :))

είναι σχεδόν απαραίτητο για τους φυλακισμένους να σκέφτονται πως οι άλλοι δεν είναι ελεύθεροι ... τους βοηθάει να ξεχνάνε τη σκλαβιά τους

kaltsovrako είπε...

Σωστό!
Καλημέρα.
:)

kaltsovrako είπε...

Καλημέρα Σοφία μας.
... ναι, κατα τα άλλα οι μουσουλμάνοι είναι οι δουλοπρεπείς κα'μεις θα τους μάθουμε (έστω και με το στανιό) να ζούν και να σκέφτονται ελέυθεροι.
Σαν εμάς. Σα δε ντρεπόμαστε.

kaltsovrako είπε...

Μ13, δεν είναι η κατάσταση που μου τη δίνει (που μου τη δίνει δηλ) αλλά τα τυπάκια που κοκορέυονται για την ελευθερία τους.

Ανώνυμος είπε...

Κάτω - τα χέρια - από το Πουστοχώρι!

Phantasmak είπε...

Μπορεί στην ελευθερία μας να κάνουμε "εκπτώσεις" και φυσικά κακώς, αλλά αν μας συγκρίνεις με "άλλους λαούς" (υποθέτω αναφέρεσαι στους μεσανατολίτες) υπάρχουν τόσα που καθιστούν την εξίσωσή μας άκυρη, εκτός του ότι απαξιώνει αγώνες κατακτήσεων. Πρώτα πρώτα εδώ μπορούμε να περπατάμε το βράδυ χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας και να διακηρύττουμε τα κακώς κείμενα των κυβερνήσεών μας - όπως κάνεις εσύ καλή ώρα τώρα - χωρίς να έρθουν να μας μπουζουριάσουν - σε γενικές γραμμές. Σ' άλλες ηπείρους αυτό δε γίνεται και συχνά. Διαβάζεις τι γίνεται με τα blogs στην Ασία. Στην Ευρώπη και στην Αμερική αυτά - στις περισσότερες περιπτώσεις - δε συμβαίνουν. Συμφωνούμε πως δεν είναι τέλεια τα πράγματα αλλά οι δυτικές κοινωνίες είναι οι καλύτερες που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα. Προσοχή: όχι οι καλύτερες που θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν.

Phantasmak είπε...

Σε 20-30-50 χρόνια βέβαια δεν ξέρουμε τι θα γίνει έτσι όπως πάει.

dgalanis είπε...

έχεις ζήσει σε κάποια ανατολίτικη κοινωνία phantasmak και έχεις μέτρο σύγκρισης ή το εικάζεις αυτό που λές ?

Rodia είπε...

Ολα είναι σχετικά...

ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ

:-)

KiTaSuMbA είπε...

Καταρχην, δεν πιστευω πως μπορουμε να κανουμε μια τοσο απλοικη συγκριση. Εξαλλου το λικνο της δημοκρατιας και της ελευθεριας της γνωμης, η αρχαια αθηνα, ειχε αντικαταστησει την εργατικη/αγροτικη ταξη με δουλους, ειχε μπαγλαρωσει στο σπιτι τις γυναικες και εδιωκε βαναυσα τους διαφωνουντες με το πολιτικο η θρησκευτικο καθεστως...

Επιπλεον αυτο που πραγματικα μετραει, δεν ειναι η στατικη εικονα του «τωρα» αλλα η ταση, η κατευθυνση του πολιτισμου. Να τις βρασω τις φιλελευθερες κορωνες και γαμω τον διαφωτισμο μας, οταν υπολογιζω πως σε δεκα χρονακια ουτε να κατουρησουμε δεν θα μπορουμε χωρις να υπαρξει «corporate awareness» για το γεγονος! Και ποσο πιο γελοιο καταντα, απο «στρατιωτακια» μιας θρησκευτικης η εθνικιστικης ιδεας να μετατραπουμε σε «στρατιωτακια» αβουλα και πειθαναγκασμενα της ταδε η της δινα corporation; Επειδη δηλαδη υπηρξε ενα μεταβατικο σταδιο 30 ετων οπου ενω κατερρεε η επιρροη θρησκευματων και εθνικιστικων αισθηματων στο δυτικο πολιτισμο πριν ακομα ωριμασει το σκηνικο για τις πολυεθνικες ειμαστε ταχαμου «καλυτεροι»; ΠΑΠΑΡΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ! Τι σημασια εχει αυτο στην γενικοτερη ροη της ιστοριας; Τιποτα παραπανω απο αυτο που ειναι: ενα μεταβατικο σταδιο!

Οχι, κυριοι δυτικοπληκτοι θιασωτες της ταχαμου ελευθεριας, τα ευθεως ανελευθερα καθεστωτα ισως ειναι και καλυτερα απο την δικη μας παρωδια γιατι τουλαχιστον ο κοσμος ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ την ανελευθερια του και δεν μυρικαζει τις ηλιθιωδεις καραμελες που μας πετουν εμας... Ο μεγαλυτερος εχθρος της ελευθεριας ειναι η ψευδαισθηση αυτης!

sal.ló είπε...

...άλλωστε με ή χωρίς κάμερα είναι τοις πάσι γνωστό πως η δουλειά είναι δουλεία βέβαια το ίδιο και η ανεργία...

καλημέρα ;)

Phantasmak είπε...

newManifesto, όταν κάποιος προσπαθεί να εξηγήσει κάτι και ο συνομιλητής του απορρίπτει αυτό το κάτι εκ των προτέρων γιατί δεν βολεύει την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του, έχουμε αυτά τα παρελκόμενα. Καλό είναι να διαβάζουμε τα προηγούμενα σχόλια γιατί όλοι γλυτώνουμε χρόνο και κόπο. Μίλησα για παραχωρήσεις στα κεκτημένα μας εδώ στη Δύση, κάτι που κάνω εδώ και 3 χρόνια στα blog μου. Τώρα εκεί που αναφέρεσαι, στο αν οι ανατολικές κοινωνίες είναι "καλύτερες" των δικών μας ή όχι μάθε το από κεινους που ήρθαν εδώ από κει γιατί δε μπορούσαν να ζήσουν άλλο εκεί. Μας γλυτώνουν κι από τον κόπο να παμε εμείς και ν' αποκτήσουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Κιτασούμπα, όπως παρατηρείς όλες οι εποχές είναι... μεταβατικές. Το τι θα γίνει σε μερικές δεκαετίες δεν το ξέρουμε, μπορούμε μερικώς μόνο να το προσδιορίσουμε - και πάλι μπορεί να πέσουμε έξω, μπορεί μέσα, μπορεί αλλού έξω κι αλλού μέσα. Προσωπικά αν μου δινόταν η επιλογή να γίνω "πειθαναγκασμένο όργανο" της τάδε κορπορέισον ή πάμφτωχος υπήκοος θεοκρατικού καθεστώτος, θα προτιμούσα το πρώτο μ' ό,τι στραβά κι αν έχει.

Αν κάποιος βγάζει σπυράκια στη λέξη "Δύση" (ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τις ελευθερίες της για να πει π.χ. τις μαλακίες του στο blog του) αυτό είναι δεν είναι πρόβλημα κανενός "δυτικόπληκτου θιασώτη" ή οτιδήποτε άλλο.

kaltsovrako είπε...

phantasmark, δεν διαφωνώ στο γεγονός.

Στην διατύπωση της αντίθεσης μας επικεντρόνομαι και στο οτι με το ζόρι και τους δικούς μας κανόνες θέλουμε να επιβάλλουμε λογικές σε ανθρώπους που δεν τις έχουν διανοηθεί. Στην τελική ξέρουμε πως είμαστε όλοι ολίγον απο φασίστες (εκτός απο κορόιδα), αλλά μη το φωνάζουμε κιόλας. Ενοχλεί.

Nice to see u again. :)

Mani, σε "ανατολίτικη" κοινωνία, ζούμε ακόμα. Στην μεταβατική περίοδο βρισκόμαστε.

Rodia, δεν απελπίζομαι, απλά "φορτώνω" καμμιά φορά ο τελεμές :)

Κitasumba, "μ' έχεις"! Πάλι κατεβατα ρε πστμ! ;P

Kαλημέρα sal.i?. Ψέμματα;

ANemos είπε...

Και που να δεις οι "Τιμητές" της ελεύθερίας τι σπαζοκεφαλιά έχουν να επιλύσουν με την επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ και Ντουμπάι για τον έλεγχο των λιμανιών της πρώτης.

ΣΗΜ.: Το Ντουμπάι βρίσκεται στην Αραβική χερσόνησο και κατοικείται από Αραβες, δηλαδή «βρομιάρηδες και σκουρόχρωμους μουσουλμάνους» !

US ports row gives petrodollar investors jitters Reuters
Don’t fret, Dubai can handle ports The UCLA Daily Bruin
A review of ports deal is worth doing Cincinnati Enquirer
The US Would Be Lucky If Dubai Ran Its Ports Middle East North Africa Financial Network

kaltsovrako είπε...

Δικοί μας είναι βρε Άνεμε!
(όπως δικοί μας ήταν κάποτε και οι μουτζαχεντίν)

M13, καλοχτισμένες ή θωρακισμένες;)

dgalanis είπε...

phantasmark δεν σε απέρριψα απλά έκανα μια ερώτηση ... όσο για εκείνους που έρχονται από εκεί δεν είμαι σίγουρος πως φεύγουν επειδή οι κοινωνίες τους είναι χειρότερες από τις δικές μας κι όχι επειδή η δύση τις έχει κάνει έτσι όπως είναι με πολέμους κλπ κλπ

άνεμε το ζήτημα με τα λιμάνια έχει μια πολύ απλή λύση

η εταιρεία των ΕΑΕ που θα τα αγόραζε ανήκει στη Χαλιμπάρτον ... σου λέει κάτι αυτό?

καλτσόβρακε το ξέρω πως ζούμε ακόμα σε ανατολίτικη κοινωνία και χαίρομαι γι αυτό

άστεγος είπε...

Xairete! Ena mikro sxolio.
H empeiria exei deiksei oti apoluth prosvash sthn eleu8eria den mporei na exei kanenas an8rwpos kai kamia koinwnia. Eleu8eria einai panta auth pou erxetai (etumologika), zei omws monima sto mellon. Parolauta mporoume na exoume prosvash se ena mikro kommati ths. Auto to kataktoume skali skali.
Para thn hlikia mou, ap oso kserw sthn Ellada exoun ginei apo to 74 siga siga kapoia vhmata pros auth thn kateu8unsh. Mikra isws alla eginan. Auto omws pou me ekplhssei kai pou 8ewrw akrws 8livero, einai oti ta teleutaia 5 xronia eginan gia prwth fora terastia vhmata pros ta pisw. Oi kameres stous xwrous ergasias 8a htan adianohtes prin apo merika xronia se opoiodhpote shmeio ths Eurwphs. Yparxei koinwnia politwn? An nai, einai etoimh na antidrasei?

kaltsovrako είπε...

Όχι!
Δεν μπορεί ή τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο
Έχει γαλουχηθεί στην ηδονή της κλειδαρότρυπας και της θεότητας αυτής, τηλεόραση.

Το παραπάνω ισχύει και για μένα φυσικά.

alombar42 είπε...

Εχω ξαναπεί οτι όλοι είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε κελλί - οι πιο προικισμένοι από εμάς, φτάνουν στο σημείο να μπορούν να επιλέξουν φυλακή.
Τίποτα δεν αλλάζει για τους μουσουλμάνους ή όποιους άλλους "κοινωνικοποιημένους", παρά μόνο η μεταμφίεση και ίσως η διάρκεια.

Οταν όμως οι κάμερες γίνουν εκατομμύρια, τότε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι (αν και φοβάμαι οτι δεν θα γίνουν ποτέ).

Dark Angel είπε...

Τι αγανακτείς Καλτσό?Οι μπάτσοι είναι πιό πολλοί από τους πολίτες. Οι κάμερες πιό πολλές από τους μπάτσους. Ντου Δε Μαθ.

Που είναι ο J να κάνει ένα ωραίο equation?

το τσογλάνι είπε...

@phantasmark:

το "καλύτερη" κοινωνία είναι με κριτήρια δικά μας δυτικά και άρα μη αντικειμενικά. Κρίνουμε με βάση τις δικές μας αξίες. Μπορείς να πείς τι είναι η θεωρείς καλύτερο για σένα αλλά αυτό δε σημαίνει οτί τις αξίες που εσύ θεωρείς σημαντικές θα τις θεωρεί και κάποιος που μεγάλωσε σε μια διαφορετική κοινωνία με διαφορετικά κριτήρια.

Άσε πού πολιτισμοί χαθήκανε με αφορμή την επιβολή των αξιών της "καλύτερης" δύσης. Μπρρρρρ..

Phantasmak είπε...

Τσογλάνι, τις απεχθείς συνήθειες ενός λαού τις καταδικάζουμε επειδή είναι απεχθείς κι όχι επειδή εμείς είμαστε μάγκες και δεν τα κάνουμε κι αυτοί δεν είναι μάγκες και τα κάνουν. Αυτό μου θυμίζει το αμίμητο "γιατί να μας ενοχλεί που κάνουν κλειτοριδεκτομές αφού και στη Δύση η γυναίκα απαξιώνεται εξίσου με τη χρήση του string". Κι αφ' ετέρου κανείς δε μιλησε για επιβολή αξιών, τουλάχιστον σ' αυτό το ποστ. Και ο πιο βλαμενος καταλαβαίνει ότι οι βομβαρδισμοί και οι εισβολές των Δυτικών - φαντάζομαι αυτές είχες στο μυαλό σου - δεν έχουν καμιά σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα κι απελευθέρωση κι επιβολή των συνηθειών μας (οι συνήθειες δεν αλλάζουν έτσι) αλλά μόνο με την επιβολή του στησίματος κώλου εκ μέρους του αμυνόμενου.

Οκ, ίσως να μην το καταλαβαίνει αυτό κι ο πιο βλαμένος, αλλά έστω κι ο τελευταίος λιγότερο οξυδερκής άνθρωπος το καταλαβαίνει. Άσχετα αν ορισμένοι το ντύνουν με τη μάσκα των "ανθρώπινων δικαιωμάτων".

Καλτσόβρακο, it's good to be back!

alximist είπε...

Επειδή είμαι κάποιος που έχει ζήσει σε δίαφορα μέρη μέχρι τώρα, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, το πιο περίεργο κράμα ανελεύθερου καπιταλιστικού σχήματος΄, αλλά έχω περάσει και σε κάποιες μουσουλμανικές και μη χώρες (Τυνησία, τουρκία, Μαρόκο, ΗΠΑ), μπορώ να σας πω ότι η ανελευθερία, συμβαδίζει με την άγνοια. Επιφανειακά όλα είναι μια χαρα, μέχρι να γίνει κάτι, και να αντιληφθει κανείς το βαθμό ανελευθερίας του.
Ομως από την στιγμή που αποφασίζεις να είσαι μέλος μια κοινωνίας βάζεις όρους στην Ελευθερία σου οικειωθελώς. Απλά είναι θέμα ωριμότητας της κάθε κοινωνίας ο βαθμός ελευθερίας.
Βλέπετε στο Ιρακ, για να επανέλθει μια ισορροπία ξανά θα αργήσει πολύ, γιατί η παράδοση δεν ευνοεί την ατομική ελευθερία. Όταν η αλλαγή είναι εξωγενής και επιβεβλημένη λίγες πιθανότητες υπάρχουν να οδηγήσει σε μια δημοκρατία. Οι δικτατορες είναι γεννήματα των κοινωνίων και των στιγμών τους.
Η δύση, μπορεί να έχει κατοχυρομένα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με την αιτιολόγηση της τρομοκρατίας αρχίζει να τα αποσύρει! Όμως οι πολίτες δεν αντιδρούν μαζικά πια, διότι είναι αποχαυνομένοι μπροστά στις τηλεοράσεις τους.
Δυστηχώς το να είσαι στην Τυνησία, δεν σημαίνει ότι έχεις απόλυτη συνείδηση του βαθμού ελέγχου σου, ακόμα και αν είναι εμφανής σε εμάς. Ο λόγος? Δεν υπάρχει πρόσβαση σε πληροφόρηση και κριτική.
Γενικά, εγώ θα έλεγα ότι κανένα κράτος δεν είναι τέλειο, αλλά είναι στο χέρι του κάθε πολίτη στις δημοκρατίες να παραχωρεί λιγότερες ελευθερίες στο κράτος.
Το μονο που κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει είναι η προσωπική ελεύθερη σκέψη, απλά μπορεί να σου δυσκολέψει την εξέλιξή της με τον έλεχγο της πληροφορίας. Και αυτό γίνεται και στην Δύση και στην Ανατολή, με 2 διαμετρικά αντίθετους τρόπους. Η μεν δύση, αποβλακώνοντας αλλά διαθέτωντας πληροφορίες, η μεν ανατολή με την λογοκρισία και περιορισμό στην εκφραση και κριτική.
Νομίζω ότι οι μάζες ελεγχονται πιο αποτελεσματικά στην Δύση μέσω της ψευδεπίφασης ελευθερίας.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Big brother prin apo ligo ekana kaka mou.
Και δεν εχετε δει τιποτε ακομη...

το τσογλάνι είπε...

phantasmak,
στο μόνο που διαφωνούμε είναι στο χαρακτηρισμό "καλύτερη" κοινωνία. Απλά πιστεύω ότι δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε μια κοινωνία ή ένα πολιτισμό στο σύνολό του σαν καλύτερο ή χειρότερο επειδή τα κριτήρια μας είναι υποκειμενικά.
Και στο μυαλό μου δεν είχα τους βομβαρδισμούς αλλά επειδή συνήθως είμαι στην κοσμάρα μου σκεφτόμουνα τον πολιτισμό των aztec και κάθε πολιτισμό του νέου κόσμου που αφανίστηκαν με αφορμή τις ανώτερες ηθικές αξίες των δυτικών.
Καταλαβαίνω εσύ δεν υπονόησες τίποτα για επιβολή κλπ. Απλά η λέξη "καλύτερη" δεν μου έκατσε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι απο εσάς είστε έτοιμοι για την ελευθερία?? Πόσοι γενικά αντιλαμβάνοντε, εστω και αποσπασματικά τι είναι η ελευθερία?? Για παράδειγμα...πόσοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν οι ίδιοι τη σωματική τους ακεραιότητα? Πόσοι είναι έτοιμοι να παλέψουν με μια πιθανή φωτιά στο σπίτι τους...οι ίδιοι, οχι η πυροσβεστική?? Πόσοι είναι έτοιμοι να στήλουν στα θυμαράκια εναν επίδοξο κλέφτη?? Πόσοι είναι έτοιμοι να υπομείνουν στοϊκά τα βασανιστήρια μιας αρρώστιας, χωρίς να τρέχουν σα χεσμένοι στους γιατρούς?? Μήπως αυτοί που μόλις καταλάβουν οτι τη γλίτωσαν, κατηγορούν όλο αυθάδεια τους πάντες και τα πάντα, εκτός απο τους ιδίους φυσικά?!?!

Απόλυτη ελευθερία σημαίνει απόλυτη ευθύνη για τα πάντα...όλα τ'άλλα είναι συμβιβασμοί.-

Idάκι είπε...

Αγγλία. Κάμερες συνεχούς καταγραφής σε λίγο καιρό πλέον παντού. Σε κάθε δρόμο που έχει γράμμα+νούμερο (δλδ κάθε δρόμο διπλής κατεύθυνσης πέρα των lanes, closes κτλ, τα δρομάκια σε κατοικημένες περιοχές) θα υπάρχουν σε απόσταση 274 μέτρα η μία από την άλλη. Τα αρχεία δεν θα σβήνονται και θα είναι διαθέσιμα στην αστυνομία και τις νομικές υπηρεσίες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές.

Συνέπειες (μερικές:
-Με το που αυξάνεις ταχύτητα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο οπουδήποτε, έχεις πάρει κλήση αυτόματα.
-Νομίζεις πως σε απατά ο άντρας σου; Δεν χρειάζεσαι ιδιωτικό ντετέκτιβ, εφόσον διαθέτει αυτοκίνητο. Ένας δικηγόρος θα μπορέσει να βρει για τις επίμαχες μέρες κ ώρες ακριβώς που πήγε και πόσο έμεινε, από τα timestamps στις διαδοχικές βιντεολήψεις.
-Υπάρχουν ούτως ή άλλως οι CCTV παντού, αλλά τώρα δεν θα κουνιέται φύλλο ούτε στους δρόμους.

Δεν έχω τίποτε να κρύψω από κανέναν... αλλά ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ για να μείνει :(