Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2005

Aεροσκάφη 4ης γενιάς και άλλοι μύθοι

Που βρήκαμε τόσο επιδέξιους κώλους για να τα ζητάμε;

Tα F16 Block 52+, φυσικά και είναι ακριβά, φυσικά και θα τα πληρώσουμε με τα λεφτά που ενδεχομένως να μπορούσαν να γίνουν κάτι άλλο αυτήν την εποχή AΛΛA 4ης ΓENIAΣ ΔEN EINAI!

Ωραία, το βρήκαμε! Bρήκαμε γιατί θα μαλώσουμε!

Bρέ, χαμένοι που θέλετε και 4ης γενιάς αεροσκάφη έχετε πάρει χαμπάρι που ζείτε; Tέτοια έχει μόνο η USAF και τελευταία η RAF ,η Iσπανική, η Γερμανική και η Ιταλική Π.A (που πριν 2 χρόνια είχε ως κορμό τα F-104!). Δεν θυμάμαι κάποια άλλη χώρα που διαθέτει τέτοιας σχεδίασης αεροσκάφη. Oι τελευταίες έχουν επομισθεί την κατασκευή και έρευνα του Typhoon (eurofighter, για να είμαι πιο κατανοητός) και είναι λογικό να τα έχουν. H Eλλάδα γιατί;

Ή μήπως να αγοράσουμε (?) το JSF ή το F-22 (θα το εξάγουν του Αγίου πούτσου) απο τους Αμερικάνους; Aκόμα η αμερικανική αεροπορία δεν το έχει παραλάβει. Aλλά ξέχασα, εμείς είμαστε πρωτοπόροι στα πάντα. Iδίως στην βλακεία!

Mήπως έχουμε κανένα σχέδιο να κυριαρχήσουμε στους ουρανούς της ανατολικής Mεσογείου και δεν μας το έχουν πεί; Oι Iσραηλινοί το ξέρουν; Λέτε να θέλουμε να γίνουμε χωροφύλακες στη θέση τους; Λέτε να θέλουμε να γίνουμε οι πηδήκουλες των Bαλκανίων; Tι διάτανο τα χρειαζόμαστε αυτά τα αεροσκάφη;

Tο δικό μου φτωχό συμπέρασμα είναι το εξής.
Όταν θα δούμε να "παίρνουμε" ένα τέτοιας εξελιγμένης τεχνολογίας όπλο στα χέρια μας, τότε για κάποιο σκοπό θα γίνει. Kάποιος θα θέλει να κάνουμε τη βρώμικη δουλειά. Tο να πληρώσεις ένα σκασμό χρήματα για να έχεις 5-8 χρόνια τεχνολογική πρωτοπορία και αυτή αναστρέψιμη απο την Tουρκία που και αυτή είναι στριμωγμένη (και όσο πάει περισσότερο) δεν είναι βλακεία. Eίναι αυτοκτονία.

Kαλά είναι λοιπόν τα F16 Block 52+.
Aς είναι ακριβά (και για άλλους λόγους, πέραν του λαϊκισμού μας). Mη ζητάμε και τα ρέστα παγωτό κύριοι του ΠΑΣOΚ!

Διευκρίνηση για τυχόν καλοθελητές και παρεξηγησιάρηδες: Τον Σπήλιο τον έχω γραμμένο στα F16 μου!

8 σχόλια:

dgalanis είπε...

α εγώ θέλω 5ης γενιάς

kaltsovrako είπε...

Με το καλό κάποια στιγμή να σε δούμε και Υπουργό Αμύνας

---. είπε...

Πάνο, και που ΄σαι ακόμα. Άμα πιάσει τα του στρατού, ξεχνάει να σταματήσει. Ρώτα και τα τέσσερα πατάρια μου,που είναι γεμάτα "Πτήση και Άμυνα" και την τουαλέτα μου που έχει μόνο "Στρατηγική".

Στρατόκαυλος ο καλτσοδέτας!!

:P

kaltsovrako είπε...

Aνακρίβειες και συκοφαντίες!

Tο πρωϊ στην αναφορά Ψιλικατζού και Πανούλη.
:)

---. είπε...

Avanti, καμμία σχέση. Απλά όταν πιάσει την κουβέντα για όπλα και μπλιμπλίκια τρέχω να κρυφτώ!

kaltsovrako είπε...

Κωνσταντίνα, 4 μέρες Στέρηση ΕΞόδου!

KiTaSuMbA είπε...

Ας ξεκινίσω λέγοντας πως ούτε τους μεν ούτε τους δε τους κάνω ιδιαίτερο κέφι οπότε και δεν υπάρχει κάποιο κομματικό bias στις απόψεις μου (πολιτικό είναι λογικό να υπάρχει αφού για πολιτικές επιλογές μιλάμε).

Σωστό πως τόσα λεφτά θα σώνανε πολύ κόσμο εντός της χώρας αν δινόντουσαν στα ισχνά αλλά και πάντα ελλειματικά κονδύλλια υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης σωστό είναι όμως πως δεν είναι και «πεταμένα λεφτά». Μπορεί η σημερινή τουρκική κυβέρνηση να «αλληθωρίζει» ευρωπαικά παρά τις συχνές τις καραμπινάτες αντιφάσεις (στοιχηματίζω εσωτερικής κυρίως κατανάλωσης) αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμα λύσει τίποτα. Δεν μπορείς να ποντάρεις την ασφάλεια της χώρας σου σ' αυτό το πόκερ που λέγεται «Το ευρωπαικό στοίχημα της Τουρκίας» και άρα να επαφύεσαι στο πόσο μάγκας είναι ο κουμπάρος!

Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως και τα F16 ή όποιο άλλο αεροπλάνο παραείναι μεταξωτό βρακί για την σημερινή κατάσταση. Και εννοώ πως η στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας θα είχε τα πλείστα να κερδίσει χωρίς να ξοδέψουμε τέτοια απίστευτα χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα, και μιας και μιλάμε για εξοπλισμούς αεροσκαφών, ίσως θα έπρεπε να τροποποιήσουμε τα καθίσματα στα πιλοτήρια με «πάπιες» αφού στον τελευταίο Παρμενίωνα νευραλγικό αεροδρόμιο βγήκε εκτός μάχης λόγω τροφικής δηλητηρίασης και όλοι (ιπτάμενοι, αξιωματικοί εδάφους και απλοί σμηνίτες) έτρεχαν αντί για τα hangars για μια σειρά στην χέστρα!!! Τέτοια ρεζιλίκια! Μιλάμε για «επαγγελματικό» στρατό την στιγμή που σχεδόν όλοι οι ΕΠΟΠ είναι μια μάζα ανεκπαίδευτοι ψωρόμαγκες που όλη μέρα ξύνουν τα @@ τους και απλά χώνουν τα φαντάρια. Μιλάμε για ΥΠΑΞ που δουλεύουν (ή μάλλον μας δουλεύουν) μία μέσα τρεις έξω και η βαριεστημάρα και η μαλακία τους τους καταντά χειρότερους κι από ΔΟΕ εν καιρώ φορολογικών καταθέσεων. Μιλάμε για οπλίτες που ανάθεμα κι αν έμαθαν να ρίχνουν έστω ίσια μια σφαίρα (όχι πως φταίνε τα παιδιά τώρα, δεν μπορείς να αυτο-εκπαιδευτείς!). Μιλάμε για οργάνωση επιεικώς ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ αφού η γραφειοκρατία κολώνει μεταφορά υλικού για μήνες ανάμεσα σε δυο διπλανές ουσιαστικά μονάδες! Με ούτε τα μισά λεφτά λοιπόν και moto το «δουλεύτε ρε μουνιά ή σας ξυλώσαμε!» οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα φτάσουν το «επαρκώς αξιόμαχον» που σε κάθε γιορτή και σχόλη οι ξύπνιοι μας πολιτικοί «διαπιστώνουν» μόνο και μόνο επειδή είδαν μια παρέλαση και μετά έφαγαν του σκασμού με σερβιτόρους τα φανταράκια!

Τέλος περί γεννεών αεροσκαφών, συμφωνώ με την κριτική πως τόσο αηδόνι που μας βγήκε ο κούκος, είναι εντελώς μαλακία. Πληρώνουμε κούκο (F16, τρίτης γενιάς, αεροπλάνο 20ετίας για να καταλαβαινόμαστε) σε τιμή αηδονιού (4ης γενιάς) και μάλιστα με καθυστέρηση παράδοσης εξωφρενική (τα typhoon π.χ. θα τα παίρναμε νωρίτερα!!!). Είναι που είναι αρχαία, όταν τα πάρουμε θα κάνουν για μουσείο έτσι που πάμε - γιατί μη μου πείτε πως όντως θα τα πάρουμε ΕΝΤΩΣ του ήδη ξεχειλωμένου χρονοδιαγράμματος. Για να μην πούμε ΠΟΣΟ μαλακία είναι να βγάζεις τα χρήματά σου σαν κράτος εκτώς ΕΕ την στιγμή που εντώς υπάρχει καλύτερο προϊόν! Jesus!!!


ΥΓ.: Θερμή παράκληση προς καλτσόβρακο: Όπως είπα και σε άλλη «στρατόκαυλη» κουβέντα στο ΚΟΙΝΟΒΙΟ, η σύγκριση με τα ιταλικά στρατιωτικά δεδομένα είναι ανεδαφική και λείαν απελπιστική. Αν έχουμε έστω συγκρίσιμα μεγέθη με δαύτους καλύτερα να παραδοθούμε από τώρα να γλιτώσουμε και τους νεκρούς!

kaltsovrako είπε...

Kitasumba, τα χρήματα για τα λεφτά που θα αγοραστούν τα αεροσκάφη είναι θεωρητικά προορισμένα για αυτό, απο τον προυπολογισμό. Άλλα τα λεφτά για την Εθνική άμυνα, άλλα για την Παιδεία, άλλα για το υπουργείο εσωτερικών παράδειγμα.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι γιατί ΤΩΡΑ δεν γίνονται τα αεροσκάφη σχολεία, αλλά γιατί ο προυπολογισμός για την Παιδεία δεν είναι μεγαλύτερος.

Όσο για την κατάσταση πίσω απο την βιτρίνα του στρατεύματος ήταν και ο λόγος που απομυθοποίησα το επάγγελμα του στρατιωτικού. Δεν κρύβω πως ήθελα να πάω στην ΣΤΥΑ τότε. Ο δρόμος μου με έβγαλε τελικά στο εμπορικό ναυτικό. Τελειώνοντας το Ναυτικό λύκειο πήγα να καταταγώ. Με στείλανε στο πεζικό. τους εξήγησα πως θα ήμουν πολύ πιο χρήσιμος με το χαρτί του Δόκιμου πλοιαρχου. Στα αρχίδια τους. Οργάνωση, αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και αρχίδια μάντολες.
Στο πεζικό που τελικά αγαπησα, είδα το τι γινόταν με τους τότε ΕΟΠ, τους Δοκίμους αλλά και με τους μόνιμους. Σιχάθηκα αλλά κατάλαβα πως για να επιβιώσει όλο αυτό το κατασκεύασμα που λέγεται στρατός ένα πράγμα πρέπει να συμβαίνει. Το φιλότιμο του στρατιώτη και η παρεξηγημένη εκείνες τις στιγμές στρατογκαβλίαση των λίγων διοικητών και αξιωματικών (Μακρυά απο μένα τα καψόνια και λοιπές αηδίες. Μην πάει ο νους σου στο πήξιμο).

Το F16 είναι σχεδίασης του 1970 και όχι 20ετίας. Χειρότερα δηλαδή. Μόνο που δεν έχει καμμιά σχέση με το Block 52+.
Τα ηλεκτρονικά και τα παρελκόμενα όπλα κάνουν την διαφορά. Και στην τιμή φυσικά, αλίμονο. ;)

Ο στρατός της Ιταλίας είναι τόσο ανίκανος που και ο Πάπας έχει Ελβετική φρουρα. ΧΑΧΑΧΑ